Tiende vliegdag – 1000 punten

Tja, nog steeds een beetje confused; gisteren mijn eerste levende Kangaroos gezien…….
Daarnaast begint het team ingevlogen te raken. Zowel in de clubklasse als in de standaardklasse horen we dat het teamvliegen goed gaat. Tijdens de vlucht begint het plezier te komen dat we nu al vijf weken als team ervaren. We krijgen meer ervaring met het Australische weer en ook het ruim 100 uur samenvliegen van de afgelopen weken maakt het leven een stuk makkelijker. In beide klassen worden de resultaten beter en constanter.

De circussen zijn de goede keuze geweest om mee te nemen naar Australië, maar het zijn lichte toestellen en Nick, noch Annemiek zijn de zwaarste vliegers waardoor de vleugelbelasting laag is. Zelfs met 20 kg lood zitten ze nog 15 kg onder het referentiegewicht waardoor ze wel 0,4% minder handicap krijgen, maar met het hele goede weer en de hoge steeksnelheden gemiddeld met steken wat verliezen. Ze vliegen dan ook hoofdzakelijk buiten de gaggles wat ze goed afgaat. Gisteren 113 km/h met 880 punten; de winnende LS4 vliegt met 127 km/h rond.

In de standaardklasse zijn de Britten redelijk tevreden met hun 140 km/h over 633 km, totdat er een paar “very rude persons” hun resultaten uploaden. 158,2 km voor Robin en Ronald. Wat er al een paar dagen aan zit te komen, is vandaag gelukt. 100 uur teamvliegen van de afgelopen weken resulteert in een perfecte vlucht pairflying. 2 Seconden verschil op de meet, allebei 1000 punten. Waar de mannen de eerste 2,5 vliegdagen niet harder vlogen dan 185 km/h (mc 5), vanaf nu gaat het gewoon 220 km/h rechtuit. Het gaat hier eigenlijk alleen maar om de sterkte van de thermiekbel. Vandaag wordt tot 7 m/s gedraaid; bij 4 m/sec hoor je “door, door, door”. Vandaag worden er ook nog wat straatjes gevlogen en wanneer Robin aankondigt op final glide te gaan, Ronald vraagt ” weten we dat zeker”, zegt Robin “kijk eens voor je”. Het laatste stukje final glide is wat krap, maar de laatste 96 km is binnen een half uur gevlogen………… Iedereen is wat confuus, de Nederlanders, Australiërs, Britten, Duitsers. Niemand begreep dat je binnen 4 uur een afstand van 633 km kunt vliegen met een standaardklassevliegtuig. Volgens de mannen van See You is het de allersnelste standaardklassevlucht ooit gevlogen tijdens een WK welke is gescored met hun programma (300.000 vluchten geanalyseerd).

s’Avonds zijn we uitgenodigd om te komen eten bij William en Evelien Stalenburg van Outback Gliding, waar we onze vliegtuigen in de hangaar mogen stallen. De stemming is licht euforisch, maar er komen nog twee lastige dagen.

Vandaag (vrijdag) zitten we in een grondwind van 25 kts, gusts tot 35 kts en de vliegers ervaren een wind van 65 km/h op hoogte. De cirruscrews zijn al gaan rijden om halverwege het laatste been te gaan staan met onze ene aanhanger. We verwachten dat het in de clubklasse een afstandsdag wordt. In de standaardklasse zijn de piloten nog optimistisch om de opdracht te voltooien. Inmiddels zitten we onder de middelbare bewolking van het binnenkomende koufront.

De eerste komen net binnen na opdracht 11 nu! Later meer.


Over Ger Kwant

Ik ben in 1973 op 14-jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de Nijmeegse Aeroclub, haalde in 1975 het ZVB en vloog mijn eerste juniorenwedstrijden op Venlo in 1979 met een clublibelle. Na de NK 2007 in Stendahl ben ik gestopt met actief wedstrijdvliegen. Bij de NijAC geef ik nog instructie, ben technicus en mag op een Nimbus 4T vliegen. In 1998 ben ik betrokken geraakt bij het juniorenvliegen toen ik samen met Francis van Haaff en Frouwke Kuijpers de 1e Junior World Gliding Championchip 1999 organiseerde; het Tulip Tournament. Vanuit de organiserende Stichting Zweefvliegevenementen Nederland zijn we vervolgens doorgegaan met het beschikbaar stellen van een zweefvliegtuig voor junioren. Momenteel zit ik nog steeds als penningmeester in het bestuur, al wordt al het werk voor mij gedaan door Wilco Boer. Nico Koster is als voorzitter samen met onze juniorvliegers het boegbeeld van de Stichting, die nu de beschikking heeft over twee St.Cirrus zweefvliegtuigen Au en Ag; goud en zilver volgens het periodiek systeem. Dit is voor mij de vierde JWGC als teamcaptain na Nitra 2003, Musbach 2011 en Lezno 2013.


2 thoughts on “Tiende vliegdag – 1000 punten

Commentaren gesloten.