De weg naar Wereldkampioen Zweefvliegen


1R2Zweefvliegen een sport? Jazeker, topsport zelfs! Een topsport waar Nederland niet onverdienstelijke resultaten haalt, zo werden we in 2005, 2007 en in 2009 nog Europees kampioen!

Tijdens een zweefvliegwedstrijd wordt circa twee weken geraced op diverse parkoersen. Gebruik makend van stijgwinden worden zo afstanden tot wel 1000km op een dag afgelegd met een gemiddelde snelheid tot zo’n 130 of soms wel 150 km/h. Tussen de stijgwinden in worden snelheden bereikt tot circa 230 km/h. Tijdens de uren gedurende de vlucht wordt een mentale prestatie geleverd onder zware lichamelijke omstandigheden, zoals grote temperatuurverschillen en G-krachten in een nauwe cockpit. Gebruik makend van de modernste technieken, fysieke trainingen en optimale mentale gesteldheid wordt onder toezicht van coaches hier veel vrije tijd aan gespendeerd en gestreefd naar de optimale prestatie.

 

De Kernploeg
Deze groep bestaat uit de beste vliegers die Nederland ter beschikking heeft. Selectie voor de kernploeg en het bepalen van de rangorde in de kernploeg gebeurt volgens een reglement en punten systeem, waarin resultaten behaald tijdens de laatste NK en de overige wedstrijden gevlogen in de afgelopen twee jaar worden verwerkt. Het doel van de groep is het behalen van podiumplaatsen tijdens EK’s en WK’s in de world-, club-, standaard, 15 meter-, 18 meter- en open-klasse. Klik op de link kernploeg en de vliegers stellen zich voor.

 

De Junioren Selectie
Deze talentvolle vliegers zijn maximaal 25 jaar en zijn de toekomstige topvliegers. Naast het voorbereiden van een plaats in de kernploeg is het doel het behalen van het podium tijdens het junioren WK. Hier wordt gevlogen in de standaard- en in de club-klasse. Om in deze selectie opgenomen te kunnen worden moet een vlieger minimaal geplaatst zijn voor het NK. Naast de juniorenselectie bestaat er ook een groep junioren die (nog) niet aan de minimale eisen voldoen om mee te mogen doen aan een WK. Dit zijn de zogenaamde aspirant junioren en lopen soms mee met de trainingen. Klik op de link juniorenselectie en de talenten stellen zich voor.

 

Van leerling tot topvlieger
Van leerling, via solist naar gebrevetteerde. Met het brevet in handen mag je overland, verder dan 5 kilometer van je veld, en genieten van deze vrijheid. Maar voor steeds meer mensen houdt het daarmee niet op. Het gat tussen de recreant en de wedstrijdvlieger wordt steeds kleiner. Het wedstrijdvliegen wordt steeds meer ondersteund door de clubs en halen hierdoor meer leden binnen of behouden ze juist. Voor de vliegers die meer willen bestaat een geheel uitgestippeld pad die de vlieger kan belopen.

 

VVO2: Ondersteuning bij de eerste overlandvluchten door de vereniging.

 

SION: Verdere kennismaking met het overlandvliegen (niet wedstrijdvliegen) met behulp van de deelnemende clubs en ervaren overlandvliegers van binnen en/of buiten de vereniging.

 

Bij voldoende overland ervaring kan meegedaan worden aan de Nationale Junioren Wedstrijd (voor alle leeftijden). Deze is speciaal voor beginnende wedstrijdvliegers en wordt begeleid door ervaren wedstrijdvliegers.

 

TABOE: Deze trainingen slaan de brug tussen de Nationale Junioren Wedstrijd en de kwalificatie voor het NK. Met ondersteuning van de clubs worden de vervolgopleiding begeleid door (sub)topvliegers.

 

Nadat een vlieger zich geplaatst heeft voor het NK en jong genoeg is, kan hij/zij zich plaatsen voor de juniorenselectie. De selectie wordt begeleid door de coaches (klik op de link en zij stellen zich voor) met behulp van de kernploeg.

 

Als het NK en minimaal twee andere wedstrijden in de afgelopen twee jaar goed genoeg gevlogen worden, kan een plaats in de kernploeg bemachtigd worden. De begeleiding valt ook onder de verantwoording van de coaches.

NK2004