De junioren hebben deze winter hard gewerkt om het seizoen vroeg te kunnen laten beginnen. De Ag is na een paar intensieve winterwerkdagen en een keuring buiten in de sneeuw vrijwel vlieg klaar.
Dank aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft, en compliment aan de junioren voor hun strakke planning. Aan de Au is deze winter veel gedaan. Op Malden zijn door de junioren in diverse weekenddagen de rolroeren en het stabilo geschuurd, op het moment van schrijven liggen de rolroeren en het stabilo bij het SCT om gespoten te worden. Ondertussen heeft Leon Mol de cockpit aan de binnenkant onderhanden genomen. Leon heel hartelijk bedankt voor deze upgrade van de cockpit. Zodra het klaar is komen er foto’s. Planning is dat de Au eind maart weer beschikbaar is voor de junioren.
De financiële cijfers van de stichting over 2016 zijn bekend.
Het financiële plaatje ziet er zeker niet slecht uit, maar voor de continuïteit van het Cirrussen project zou ik ze wat beter wensen. Ben je Vriend van Tulip en heb je belangstelling voor de financiën, laat mij dat dan even weten, stuur ik je ze toe. Niets geheims aan.
2017 is het eerste jaar dat we het zonder huurinkomsten van de KNVvL moeten doen. Alleen de inkomsten van de Vrienden van Tulip en bijdragen van sponsors hebben we dit jaar tot onze beschikking om de Cirrussen in de lucht te houden. Om een idee te hebben, vorig jaar waren deze inkomsten € 3670. Na de kosten voor de exploitatie blijft er rond de 1000 euro per jaar over voor reservering groot onderhoud of afschrijving, dat is dus te weinig. Daarnaast hebben we nog onze verantwoording naar de Mega Vrienden toe, zij hebben de stichting kosteloos geld beschikbaar gesteld om de Au en de Ag te kopen. Eind 2017 loopt het huidige project af en zou de planning zijn om 1 Cirrus te verkopen en de leningen van de Mega Vrienden af te lossen. Er gaat echter nog heel veel water door de Rijn voordat het zover gaat komen….
Op het ogenblik is de Cirrus in de Clubklasse het beste type om de grote wedstrijden mee te vliegen. Omdat de meeste junioren alleen via de stichting en niet via hun club Cirrus ervaring op kunnen doen is de belasting op de Au en Ag hoog. De kisten zijn een soort “slachtoffer” van hun eigen succes. Twee Cirrussen die per stuk 150 a 200 uur per jaar vliegen en beide meer dan 40 jaar oud zijn. Kunnen de Au en Ag dat op langere termijn technisch aan? Kan de stichting dat financieel aan?
Aan de andere kant zal de stichting alle financiële zeilen bij moeten zetten om überhaupt maar één LS4 achtige kist voor de junioren aan te kunnen schaffen en in de lucht te houden.
Op de diverse social media is er de afgelopen tijd ophef geweest
over een voorstel omtrent de toekomstige regelgeving in de Clubklasse. Het aandeel
van het stichting bestuur in deze discussie was dat we belang hebben in een uitkomst van deze discussie. De twee Cirrussen zijn gefinancierd met geleend geld. Mocht er een regelgeving komen dat de Cirrussen minder aantrekkelijk en dus minder waard maakt dan willen wij dat graag niet als laatste weten. Het bestuur heeft geen mening in deze discussie, uiteindelijk faciliteert ze alleen maar voor de junioren kernploeg.
Ze heeft wel belang bij een toekomstbestendige structuur van de clubklasse, zodat er plannen voor de langere termijn gemaakt kunnen worden.
Helaas is de discussie inhoudelijk niet zo gevoerd als ik gehoopt had en zijn we nog geen steek verder.
Binnenkort in de andere helft van het maart Tulip bulletin: De WK junioren, de rest van komend wedstrijdseizoen en wat daarna?
Met vriendelijke groet,
Nico Koster
Voorzitter Stichting Zweefvliegevenementen Nederland