Dagelijkse archieven: 20/07/2014

WK Räyskälä

Water en bos

Water en bos

Afgelopen maand heb ik meegedaan aan de clubklasse Wereldkampioenschappen in Räyskälä, Finland. Ook al was dit geen junioren wedstrijd, omdat ik zelf wel junior ben kon ik met de Cirrus van de stichting vliegen. Het EK en het junioren WK vorig jaar waren een goede oefening, maar dit was het echte werk. Veel van de concurrenten hadden al duizenden uren en diverse titels op zak, maar daar liet ik me niet door afschrikken. Zoals altijd ging ik met hoge verwachtingen op pad.

Na een rit van 1600km naar Stockholm en een bootreis van 10 uur kwamen we aan in Finland. Nog een kleine 2 uur later waren we op het veld. Omdat het nog maar 9 uur ’s ochtends en toen al mooi weer was, ben ik zo snel mogelijk gaan vliegen. De basis lag meteen op 1500m en steeg door de dag naar 2000m. De thermiek was duidelijk een stuk sterker dan in Nederland, bijna elke bel gaf 2m/s en er was regelmatig een 3 of 4 meter te vinden. Het was een prachtige dag om de wijde omgeving van Rayskala te verkennen, en aan het Finse weer te wennen. Wat ik natuurlijk niet wist was dat deze vlucht meteen de grootste van de hele wedstrijd zou zijn, ruim 400km. Dat zegt meer over het weer op de rest van de dagen, want dit was nog geen superdag in Finland.

Golf voor de start

Golf voor de start

De rest van de trainingsdagen heb ik gebruikt om te zorgen dat ik in elke richting van het veld de omgeving een beetje kende, en in het ritme kwam door wat opdrachtjes te vliegen. Ook hebben we tijd besteed aan het bezoeken van buitenlandingsveldjes in de directe omgeving van het veld. Omdat er veel bos rond het veld lag was het waardevol om te weten waar de landingsmogelijkheden lagen. Het overgrote deel van het wedstrijdgebied is goed landbaar, ook al bestaat ruim de helft van het Finse landschap uit bos en zo’n 10 procent uit water. De echt onlandbare gebieden liggen meer in het Noorden en Oosten, waar de opdrachten tijdens de wedstrijd niet naartoe gingen. Met trainingsvluchten zijn we wel in de buurt geweest en dat geeft waanzinnige uitzichten, zeker met de eigenlijk altijd kraakheldere lucht.

Dankbaar gebruik van de hoezen

Dankbaar gebruik van de hoezen

 

 

Het weer werkte zoals gezegd niet erg mee in het begin. Sneeuw, hagel, regen en temperaturen van -8 tijdens het vliegen, alles wat totaal niks met zomer te maken had kwam voorbij. Ondanks de regen verbaasde ik me over het feit dat de thermiek redelijk bleef werken. Sommige trainingsdagen vlogen we de helft van de tijd in de regen, maar we vlogen wel. De buienontwikkeling en lage temperaturen resulteerden een paar keer in ijs op de voorlijst, waardoor de bugwipers ingezet konden worden als ijsschrapers. Al het gestaar naar de weerplaatjes lieten ook redelijk snel de hoop op een 750km vlucht verdwijnen.

De wedstrijd begon met een stuk of 4 gecancelde dagen. Dit werkt niet heel motiverend en helpt ook niet om de concentratie vast te houden. Na een tijdje hadden we de grote steden in de buurt wel gezien, waar er ook niet zo veel van waren. Toen de eerste wedstrijddag eindelijk aangebroken was, volgde meteen een uitputtingsslag. Harde wind, veel uitspreiding en buienontwikkeling maakten het een moeilijke dag, wat terug te zien was in het grote aantal buitenlandingen. Na 4 uur kwam ik over de finish van de 2,5 uur durende AAT met een gemiddelde van nog geen 44 km/h, maar ik was binnen. Hierna volgden een paar mooie dagen, met veelal AAT opdrachten van rond de 300km. Hier werd ook duidelijk dat het niveau erg hoog lag, een klein verschil in gemiddelde snelheid kostte al snel een stuk of 15 plaatsen. Omdat ik grotendeels alleen vloog was het moeilijk op te boksen tegen de sterke Franse, Duitse en Britse teams.

Aardig buitje...

Aardig buitje…

Na weer een paar gecancelde dagen konden we nog 3 dagen vliegen, met over het algemene goede omstandigheden. Hier en daar wat harde wind of blauwe gaten zorgden ervoor dat het niet te makkelijk werd. De opdrachten waren net iets groter dan 300km, waardoor we over mooie stukken Finland konden vliegen. De laatste dag was een prachtige afsluiting met een basis op 1900m en mooi uitzicht over de wat grotere meren in de buurt van het veld. Het blijft bijzonder om boven dit soort landschap in goede condities te vliegen, omdat we van huis uit een beetje een afkeer van water hebben. Uiteindelijk hebben we 7 wedstrijddagen gehad, met 1 of 2 hele goede dagen. We hebben een beetje kunnen ruiken aan het Finse superweer, maar nog niet meegemaakt. Ik zou zeker nog een keer terug willen voor het échte Finse hammerwetter, en vanwege het mooie land.

 

Een deel van het succes heb ik te danken aan het materiaal dat ik als junior mee kan nemen, wat erg goed in orde is. Doordat de stichting een compleet uitgeruste wedstrijdkist ter beschikking stelt kunnen alle junioren erop vertrouwen dat dit niet de belemmering zal zijn om wereldkampioen te worden. Voorafgaand aan de wedstrijd neemt dit zorgen weg en geeft dit vertrouwen. Tijdens de wedstrijd zijn dingen als de hoezen van Clouddancers, de backupnavigatie van Naviter en het moderne instrumentarium van de kist verzorgd door Glider Pilot Shop en Glider-Equipment net dat beetje extra waardoor je echt alleen op het vliegen kan focussen.

Finse straten

Finse straten

Over het uiteindelijke resultaat, 10e uit 38 deelnemers, ben ik dan ook zeker tevreden. Met de sterke concurrentie en het soms lastige weer merk je dat je ervaring tekort komt om altijd in de top te scoren. Gelukkig nog genoeg ruimte voor verbetering dus!

[Reactie plaatsen...] - [Scroll naar boven...]
Onze prestaties worden mede mogelijk gemaakt door
Service Center Terlet

Zomerwedstrijden 2014: De Au en Ag op de juiste positie

Van 13 t/m 19 juli vonden de Zomerwedstrijden plaats op vliegveld Malden. Namens de Juniorenkernploeg vlogen mee in de Clubklasse:

Steven Huiskes (Std. Cirrus callsign: Au)
Sander Luimes (Std. Cirrus callsign: Ag)
Nick Hanenburg (LS1f callsign KC).

Richting de Zomerwedstrijden gingen wij met het doel om te trainen op het teamvliegen. Dit was mede mogelijk door de twee fantastische identieke Std. Cirrussen die ons ter beschikking worden gesteld door de Stichting Zweefvliegevenementen Nederland en goed zijn uitgerust door onze sponsoren Glider-equipement en de Glider Pilot Shop.

Ag in de box. Foto door: Patrick Riteco

Ag in de box. Foto door: Patrick Riteco

13 juli gecanceld
De wedstrijd begon helaas met een rustdag. Het weer werkte niet mee.

14 juli wedstrijddag 1
Deze dag begon met overcaust, maar het klaarde in de loop van de middag op. Tegen 15:15 uur kon er afgevlogen worden voor een opdracht van 149km. Er stond een harde westenwind. De eerste benen lagen richting Kaatsheuvel, recht tegen de wind in. Veel deelnemers stranden al in het begin, maar wij wisten het zo ongeveer vol te houden tot Kaatsheuvel. Steven landde helaas 10km voor het keerpunt buiten. Sander wist Kaatsheuvel te ronden, maar kon vanaf daar geen belletje meer oppakken. Het hele stuk tegen de wind in gevlogen, maar het makkelijke stuk met de wind mee werd hem niet gegund. Nick lukte dat laatste wel. Helaas bleef het ook voor Nick bij dat ene belletje. Hierdoor haalde hij Malden wel weer, maar het oplijnkeerpunt was net wat te hoog gegrepen. Toch behaalde Nick een afstand van 137 km, waardoor het minimum van 100km voor een geldige wedstrijddag werd behaald. Op plek 2 eindigde Sander. Steven eindigde op plek 3.

Finish KC

Finish KC

15 juli gecanceld
Vandaag hebben we de hele dag op de strip doorgebracht, toen omstreeks 17:00 uur alsnog de dag werd gecanceld. Het weer werkte niet mee. Het is de hele dag bewolkt gebleven.

De box, foto door: Patrick Riteco

De box, foto door: Patrick Riteco

16 juli wedstrijddag 2
Eindelijk, het mooi weer is er! Vandaag een mooie 306km opdracht voor de boeg. Wij zijn met z’n 3-en tegelijk afgevlogen en hebben elkaar goed kunnen helpen om de juiste belletjes te vinden. Helaas raakte Sander halverwege iets achterop. Hij wist gelukkig de schade wel beperkt te houden. Steven en Nick gingen hard door en vlogen met een mooie snelheid van 77 km/h de opdracht rond. Uiteindelijk heeft Steven deze dag gewonnen, Nick is derde geworden en Sander vijfde.

17 juli wedstrijddag 3
Vandaag nog een mooie dag. De wedstrijdleiding heeft een Assigned Area Task uitgezet. Mede door de goede LX8080 instrumenten, beschikbaar gesteld door onze sponsoren, konden wij deze opdracht redelijk optimaal vliegen. Helaas raakte Nick wat achterop. Steven en Sander vlogen goed samen en wezen elkaar de mooiste bellen aan. Door een goede opdrachtplanning (hotspots afvliegen bleek de key), konden we meerdere malen goede bellen boven hotspots vinden. Steven en Sander vlogen de opdracht met 81 km/h rond en dat was goed voor plek 1 & 2. Nick vloog met 77 km/h rond, goed voor plek 3.

De Au vanuit de Ag gezien

De Au vanuit de Ag gezien

18 & 19 juli hitte
De zomerwedstrijden doen hun naam eer aan. Beide dagen dik boven de 30 graden. Door een oostelijke wind rolde de wind over heuvels aan de Groesbeeksezijde van het Maldens Vlak. Hierdoor werd de thermiek op lage hoogte kapotgeslagen. Met name 18 juli hebben we lang op de Saharastrip doorgebracht en raakte menigeen oververhit. Uiteindelijk aan het einde van de dag toch vliegen. 1 bel vlakbij het veld prikte door de inversie, tot 1700m hoog. Vanaf daar zijn we afgevlogen in compleet dode lucht. Uiteindelijk op 300m hoogte nog een belletje op kunnen pakken, maar het was inmiddels zo laat dat de 100km er met geen mogelijkheid meer in zat. We hebben daarom besloten onze inspanning te beperken omdat het de volgende dag nog warmer zou worden. Sander kon nog net Malden halen, Steven en Nick zijn vlakbij Emmerich buitengeland. De volgende dag bleek het nog warmer te zijn en de wind was ook nog eens fors toegenomen. Mede door enkele cirrusvelden bleek het onmogelijk om goed op hoogte te komen voor de startlijn. Martijn, de wedstrijdleider, heeft hierop de dag gecanceld.

Klassement
In het totaalklassement is Steven met de Au (goud) op eerste plaats (van de tien deelnemers) geeindigd. Sander met de Ag (zilver) is op de tweede plaats geeindigd. Nick is met de KC op de derde plaats geeindigd. Het was de eerste keer dat de Au en de Ag op positie 1 en 2 stonden. Een mooi moment.

Podium Zomerwedstrijden v.l.n.r. Sander Luimes (Ag 2e), Steven Huiskes (Au 1e), Nick Hanenburg (KC 3e)

Podium Zomerwedstrijden v.l.n.r. Sander Luimes (Ag 2e), Steven Huiskes (Au 1e), Nick Hanenburg (KC 3e)

Komende wedstrijd
Van 5 t/m 15 augustus vliegen de volgende Junioren mee op het Duits Junioren Kampioenschap te Zwickau:
Sander Luimes (Std. Cirrus Ag)
Annemiek Koers (Std. Cirrus Au)
Nick Hanenburg (LS1f KC)
Robin Smit (LS4 G8)

Steven Huiskes vliegt samen met zijn vader, Harry Huiskes (winnaar open klasse) “Bailleau” in Frankrijk op hun Ventus 2cxt.

Au en Ag klaar voor de volgende wedstrijd

Au en Ag klaar voor de volgende wedstrijd

Stichting Zweefvliegevenementen Nederland
Tijdens de prijsuitreiking heeft Steven Huiskes nog kort wat verteld over het cirrussenproject. De exploitatiekosten van de cirrussen komen voort uit donaties door „vrienden van Tulip” . Dit kan al door middel van een kleine bijdrage. Alle kleine beetjes helpen! Je krijgt dan met regelmaat een nieuwsbrief waarin de prestaties van de junioren aan de orde komen. Bij interesse neem even contact op met: nicokoster@dutchjuniors.zweefvliegen.net

Door de twee identieke vliegtuigen kunnen wij als junioren veel ervaring op doen in het teamvliegen. Goed teamvliegen is van belang om hoog te scoren op grote internationale wedstrijden. Het idee is dan ook dat dit zich gaat terug betalen in prestaties op onder andere het Junioren WK.

[Reactie plaatsen...] - [Scroll naar boven...]
Onze prestaties worden mede mogelijk gemaakt door
Top Meteo